Bijtketting en hygiëne
Steeds meer mensen ontdekken het nut van een bijtketting. Een bijtketting kan immers in veel situaties nuttig zijn: bij prikkelverwerking, tegen nagelbijten, harenbijten of kledingbijten. Een bijtketting kan op die manier bij zowel jongeren als ouderen helpen om beter met prikkels om te gaan en geven zo rust en zelfvertrouwen. Het voorkomt overprikkeling, en kan ook helpen bij onderprikkeling.
Met het aantal gebruikers dat groeit, ontvangen we ook af en toe de vraag of het wel hygiënisch is zo’n bijtketting. Sterker nog, soms ontvangen we een opmerking dat iemand een bijtketting maar vies vindt. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Wat is een bijtketting eigenlijk?
Een bijtketting is een ketting/koordje voorzien van een siliconen hanger. Die hanger is verkrijgbaar in allerlei vormen, maten, kleuren en sterktes zoals legopoppetjes, unicorns, dino’s, puppy’s, maar ook neutrale vormen en kleuren. Zo is er voor iedereen wel een bijtketting te vinden die aanspreekt. Ook voor tieners en (jong)volwassenen zijn er passende bijtkettingen te vinden.
De bijtkettingen worden gemaakt van Food Graded Siliconen en zijn vrij van giftige stoffen en veilig te gebruiken, dus zonder BPA, Ftalaten, Latex of PVC.
Een bijtketting schoonhouden
Maar nu het aspect van hygiëne. Een bijtketting schoonhouden is verstandig in verband met hygiëne. Hij wordt immers in de mond gestopt. Je kunt een bijtketting op een aantal manieren makkelijk schoonmaken, zodat hij lekker fris blijft.
Het makkelijkst en snelst is om een bijtketting onder een (warme) kraan te houden. Eventueel kun je met een klein beetje zeep de ketting extra schoonmaken mocht dat nodig zijn. Spoel dan de bijtketting wel goed af, anders smaakt ie naar zeep. Een goed idee voor bijvoorbeeld op school of BSO is om bij het reguliere handen wassen ook even de bijtketting af te spoelen.
Wil je de bijtketting een grondige schoonmaakbeurt geven? Dan kun je de bijtketting steriliseren. Dat doe je door hem – zonder koordje – in kokend water te leggen gedurende bijvoorbeeld 3 minuten. Deze schoonmaakbeurt raden we overigens ook altijd aan bij het allereerste gebruik van de ketting.
Uiteraard laat je de bijtketting na het wassen of steriliseren even afkoelen en nadrogen. Binnen een minuut of tien is je bijtketting schoon en weer klaar voor gebruik!
Een laatste, een heel eenvoudige, mogelijkheid is het gebruik van de vaatwasser. Haal het koordje van de bijtketting en leg de bijtketting in de vaatwasser. Die doet dan al het werk voor je.
Bijten op vingers, kleding, speelgoed, etc
Sommige kinderen hebben een enorme bijtbehoefte om de prikkels te verwerken. Deze kinderen pakken hun nagels, haren, kleding, speelgoed, afstandsbedieningen, touwtjes etc om hun spanning en prikkels kwijt te raken. Het afleren van deze gewoonten is niet zo makkelijk. Het bijten op al deze alternatieven is niet alleen jammer van schade die het aanricht, maar vaak ook ongezond én onhygiënisch. Het aanbieden van een bijtketting kan dan een veilig en bovendien hygiënisch alternatief zijn.
Nagelbijten kan ongezond zijn. Op handen, vingers en met onder de nagels leven doorgaans veel bacteriën – ook al lijken de nagels schoon. Deze bacteriën kunnen ziektes en infecties veroorzaken wanneer zij via de mond het lichaam in komen. Potentieel ernstiger kan het zijn wanneer bij nagelbijten ook kleine wondjes ontstaan aan de vingers – hierdoor kunnen bacteriën via de huid direct het lichaam indringen.
Ook het bijten op speelgoed etc kan erg onhygiënisch zijn, zeker als dat gebeurt op school, kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Een bijtketting zorgt ervoor dat het bijten gebeurt waar je het kunt verwachten – en dus veel makkelijker schoon te maken is. De bijtketting maakt het probleem van hygiëne beheersbaar en voorkomt dat er allerlei andere (onhygiënische) alternatieven worden gebruikt.
Opbergdoos
Om een bijtketting schoon te houden is het handig om die, als hij niet wordt gebruikt, op te bergen in een doosje. Zo voorkom je dat een bijtketting stoffig of vies wordt wanneer je hem niet gebruikt. Of dat deze in aanraking komt met andere spullen. Als je je bijtketting in een opbergdoosje bewaart, kun je die ook eenvoudig in je (school)tas meenemen.
Bijtketting vies?
Is een bijtketting vies? Het is waar dat een bijtketting gebruikt wordt in de mond en er dus ook speeksel op terecht komt. Maar mensen die een bijtketting daarom vies vinden, weten vaak niet waarvoor een bijtketting dient. Dat de bijtketting juist gebruikt wordt voor een doel – als alternatief voor andere prikkelverwerking, zoals het kauwen op nagels, kleding, potloden, speelgoed, etc. Als de behoefte er is, wordt er wel iets gevonden – wat niet zorgt voor een meer hygiënische situatie. Maar er wel voor zorgt dat de positieve effecten van de bijtketting niet worden bereikt. Vaak helpt in deze situaties uitleggen waarvoor de bijtketting dient. Ook aanleren dat je de bijtketting vaker schoon maakt onder de kraan en even netjes opbergt wanneer die niet gebruikt wordt, helpt. Zo ontstaat met de bijtketting juist een meer hygiënische situatie.
Ervaringen
Wat zeggen ouders en docenten over bijtkettingen? Een paar reacties op een rijtje:
“Heel blij mee! Suus kan er heerlijk haar ei in kwijt, een stuk hygiënischer dan haar haar, kleding, jurk of touwtjes. Jullie hebben ‘n goed assortiment en vlotte bezorging. ??” – Mandy
“Mijn zoon van 5 jaar heeft sinds kort een bijtketting van jullie, hij pakt hem steeds vaker en wij zien echt een enorme verbetering in zijn bijtgedrag! – Linda
“Mijn zoon van 9 jaar heeft het dino hoofd en is er maar wat blij mee. Hij zit op speciaal onderwijs vanwege zijn ADHD en PDDNOS en de leerkrachten geven aan dat de ketting hem goed helpt bij prikkels, spanningen en nervositeit. Kortom wij zijn heel erg tevreden met het product en reuze blij het gekocht te hebben.” – Tasja
“Dit had ik geschreven kunnen hebben!
hier precies hetzelfde, ook een zoon van 9 jaar die ontzettend op zijn nagels bijt, ze zijn extreem kort. Toen ik over de bijtketting las heb ik er even over nagedacht en er 1 besteld. In 1e instantie vond hij het niks omdat het niet zo smaakt als zijn nagels maar dezelfde dag nog pakte hij de bijtketting uit zich zelf en nu pakt hij m telkens, werkt super! Erg blij mee!” – Fenny
“Mijn zoontje van 4 jaar kan niet mee zonder. En z’n handjes zijn eindelijk niet meer kapot nu hij een bijtketting heeft. En de bijtketting moet ook overal mee na toe.” – Denise
“Net voor het eerst een bijtketting besteld voor onze dochter met ass. Echt super!! Kleding blijft onbekauwd. En ook de nagels laat ze nu met rust!” – Vivian
“Mijn zoontje heeft een ontzettende bijtbehoefte. Zijn nagels, kleren, mij kleding en dekens en ga maar door. Sinds begin deze week hebben we een bijtketting aangeschaft omdat ik er niet eerder van gehoord had. Na zoeken op internet erachter gekomen dat dit bestaat en het werkt top.” – Desiree