Op deze pagina kun je de belangrijkste kenmerken van onze producten terugvinden. Tref je de informatie die je zoekt hier niet aan? Geef ons even een belletje of contacteer ons via email of de contactpagina

Levensduur

De levensduur van onze producten is afhankelijk van de mate van gebruik en de intensiteit van het kauwen. Bij gemiddeld gebruik hebben onze producten een levensduur van circa 6 maanden. Dit is echter een gemiddelde, bij een zware kauwbehoefte kan het voorkomen dat er al na korte tijd (dit kan binnen enkele weken zijn) slijtage ervaren wordt. Een bijtketting kan echter, bij lichter gebruik, ook zomaar een jaar meegaan.

Bij elk product staat duidelijk aangegeven voor welke kauwbehoefte de betreffende kauwketting geschikt is (mild tot matig & matig tot stevig). Houd hier rekening mee bij het bestellen!

Bijtkettingen van Chewel® – hoge kwaliteit en veilige bijtkettingen

De bijtkettingen van Bijtketting.nl vallen onder het merk van Chewel®: betrouwbare en veilige bijtkettingen. De bijtkettingen van Chewel® worden gemaakt van uitsluitend 100% Food Grade siliconen (FDA approved). Dit wil zeggen dat onze bijtketting gegarandeerd 100% vrij zijn van BPA, weekmakers, PVC, ftalaten of andere schadelijke stoffen. Wij hebben productveiligheid als belangrijkste kernwaarde. Je kunt er dus veilig van uitgaan dat onze bijtkettingen en bijtdoppen veilig zijn voor jong & oud. Onze bijtkettingen en aanverwante producten worden veel gebruikt in zorg- en onderwijsinstellingen.

Bijtketting.nl laat bijtkettingen extra testen op veiligheid bij extern Nederlands certificeringsinstituut

Extra veiligheid Chewel®: De bijtkettingen die wij voeren vallen onder het merk Chewel® en zijn extra getest op veiligheid. Naast de veiligheidsrapporten van leveranciers (met jarenlange goede reputatie), laten wij periodiek extra veiligheidstests door onafhankelijk certificeringsinstituut SGS Nederland uitvoeren, zodat de veiligheid van de bijtkettingen aanvullend getoetst zijn op gebruik van de juiste materialen – die ook als veilig worden gezien in Nederland en Europa (CE-norm). Zelfs als je een stukje afbijt en doorslikt, is dat dus niet gevaarlijk. Bijtketting.nl is hierin een van de weinige partijen in Nederland. Het is af te raden om kauwsieraden te gebruiken van webshops die mogelijk producten aanbieden die niet voldoen aan de Nederlandse normen – zelfs als zij er van buitenaf vergelijkbaar uitzien. Let op dat je bijtkettingen kiest van Bijtketting.nl of het merk Chewel®.

Food Grade siliconen hebben ook een aantal grote voordelen, en deze voordelen maken deze stof perfect geschikt voor het maken van bijtkettingen. Zo is Food Grade silicone goed bestand tegen hoge temperaturen (vaatwasmachine, kokend water of magnetron).

Siliconen zijn niet poreus, dat is belangrijk omdat schimmels of bacteriën geen kans maken om door te dringen in het materiaal. Daarnaast is het materiaal glad en zacht wat het geschikt maakt voor (langdurig) kauwen zonder dat er schade aan de tanden kan ontstaan.

Een bijtketting is geen speelgoed. De bijtketting kan door kleine kinderen gebruikt worden, maar houd altijd ouderlijk toezicht. En vervang de bijtketting bij sporen van schade of slijtage.

 

Onderhoud / schoonmaken

Een bijtketting schoonhouden is verstanding in verband met hygiëne. Je kunt je bijtketting op een aantal manieren makkelijk schoonmaken, dit kun je dagelijks doen of zo vaak als je nodig acht.

Je kunt de bijtketting makkelijk en snel reinigen onder een (warme) kraan, je kunt daarbij gebruik maken van wat zachte zeep, gewoon handzeep of afwasmiddel volstaat.

Je kunt een bijtketting ook steriliseren, dit kan met name bij de allerjongsten wenselijk zijn. Om een bijtketting te steriliseren kun je deze enige tijd in kokend water hangen. Je kunt de bijtketting ook steriliseren in de magnetron. Je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld een flessen sterilisator die je toch al in huis hebt om flesjes van de kleine mee te steriliseren. (denk bijvoorbeeld aan een magnetronstoomsterilisator)

Uiteraard laat je de bijtketting na het wassen of steriliseren even afkoelen en nadrogen. Binnen een minuut of tien is je bijtketting schoon en weer klaar voor gebruik!

Tip: houd de bijtketting vrij van stof en vuil door hem hygiënisch op te bergen in een bijtketting-opbergdoos wanneer je hem niet gebruikt. Ook handig als je een extra bijtketting wilt meenemen of op een andere locatie wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor een extra bijtketting op school, op het werk, in de auto, etc.).

 

Draagkoord & op maat maken van de bijtketting

Al onze bijtkettingen zijn voorzien van een draagkoord. Deze zijn doorgaans gemaakt van nylon- of satijnkoord voor optimaal draagcomfort. Het kan natuurlijk zijn dat de lengte van het draagkoord net niet goed is. Je kunt het draagkoord echter eenvoudig inkorten!

Om het draagkoord in te korten ga je als volgt te werk.

  1. Schuif het koord aan 1 kant uit de sluiting (het maakt niet uit aan welke kant)
  2. Knip het knoopje weg en schuif de sluiting er af
  3. Knip het koord op de gewenste lengte
  4. Schuif de sluiting terug
  5. Leg een stevig knoop bijna op het einde van het koord
  6. Trek het knoopje terug in de sluiting

En je bijtketting is nu exact op de juiste lengte!

Veiligheidssluiting en hoe deze als nieuw te houden

Al onze bijtkettingen zijn voorzien van een veiligheidssluiting. Deze sluiting is een zogenaamde “break away” sluiting welke openspringt zodra hier teveel druk op wordt uitgeoefend.

Deze sluiting is bij veelvuldig gebruik onderhevig aan slijtage, dit kun je echter eenvoudig voorkomen door de manier waarop je de sluiting opent. Open de sluiting van de bijtketting altijd met een “brekende” beweging en trek deze niet open. Door het opentrekken zal je sneller last krijgen van slijtage waardoor de sluiting op den duur minder goed “houdt”.