Kinderen met een verhoogde kauwbehoefte

kinderen die veel kauwen

Kinderen die kauwen op kleding, nagels, haren, pennen, potloden of zelfs sleutels. Als ouder kun je hier gek van worden. Juist omdat je weet dat het kauwen op al deze zaken niet heel gezond is. En al helemaal niet voor het gebit. En de belangrijkste vraag zal al snel in je opkomen: waarom kauwt mijn kind zoveel!

Ik zal proberen dit wat nader toe te lichten, en ook enkele tips aandragen waarmee je het kauwen wat kunt verminderen, of toch in ieder geval het kauwen op schadelijke zaken te beperken.

Sensomotorische ontwikkeling

Kinderen stoppen van alles in hun mond, daar begint het eigenlijk mee en dit is volkomen normaal. Dit start al op zeer jonge leeftijd en heeft alles te maken met het proces wat “Sensomotorische ontwikkeling” heet. Vanaf baby af aan is de mens nieuwsgierig en de beste manier om te ontdekken is om alles in je mond te stoppen.

Het kind leert op deze manier van alles over zijn omgeving, materialen, structuren en smaken. Na een jaar of 2 neemt de behoefte tot “alles in de mond stoppen” over het algemeen langzaam af. Het “via de mond” verkennen gaat op enig moment over op een “via de hand” verkennen van de omgeving en zijn inhoud.

Kauwen kalmeert en geeft rust

Er is een (grote) groep kinderen die, ook op wat latere leeftijd, nog steeds dingen in zijn mond stopt. En daar begint vaak het kauwen ook. En de reden waarom sommige kinderen een verhoogde kauwbehoefte hebben is eigenlijk vrij eenvoudig: kauwen geeft namelijk rust en het kalmeert hen.

Op het moment dat het zenuwstelsel overprikkeld raakt werkt een (zware) zintuiglijke impuls op de kaak zeer kalmerend. (deze impuls noem je ook wel “proprioceptie”). Op het moment dat jouw kind dus ergens op aan het kauwen is, is hij zichzelf feitelijk aan het kalmeren. Een van de bekendste voorbeelden zie je, bij zowel kinderen als volwassenen, terug in de vorm van nagelbijten op het moment dat er spanning in het spel is.

Het mechanisme werkt overigens ook de andere kant op, bij kinderen die onvoldoende prikkels krijgen levert het kauwen juist de prikkel op die ook zei nodig hebben. Bij het kauwen wordt er ook nog eens glucose aangemaakt in de hersenen. Dat maakt het kauwen ook nog eens tot een natuurlijke oppepper!

Ga maar na, hoeveel studerende kinderen zweren er bij een stuk kauwgom?

Kauwen op de verkeerde dingen

Het probleem ontstaat pas echt op het moment dat de kauwbehoefte wordt botgevierd op zaken die hier niet voor bedoeld zijn. Kinderen die kauwen op pennen, potloden, nagels, haren, kleding, plastic rietjes etcetera etcetera.

Ten eerste is dit onwenselijk om het simpele feit dat deze producten niet zijn gemaakt om op te kauwen. Je loop dus risico dat je kind schadelijke stoffen binnenkrijgt, dit is met name bij kunststof een groot gevaar. Daarnaast is het gevaar op schade aan tanden en kiezen aanwezig als er overmatig wordt gekauwd op zaken die hier niet voor bedoeld zijn.

Wat kun je als ouder doen aan je kauwende kind?

Het is in ieder geval belangrijk om te achterhalen waarom jouw kind kauwt. Is het uit spanning? Is er iets aan de hand? Of is het gewoon omdat het kind behoefte heeft aan de zware zintuiglijke prikkel van het kauwen. Wat de reden dan ook maar is, er zijn een aantal dingen die in ieder geval een positieve invloed kunnen leveren op het kauwgedrag van jouw kind.

Bewegen! En zwaar ook!

Kijk beweging is sowieso altijd een goed idee. Maar zeker in het geval van kinderen met een zware kauwbehoefte is beweging een erg goed idee. En eigenlijk kun je stellen: hoe zwaarder hoe beter. Laat je kind lekker hardlopen, klimmen, springen, de tuin aanharken en de auto wassen. Dit geeft namelijk een zelfde zintuiglijke prikkel als het kauwen.

Eten met een “Bite”

Als een kind behoefte heeft aan de zintuiglijke orale prikkel (proprioceptie) en deze stilt met het kauwen op van alles en nog wat kan het verstandig zijn deze prikkel ook middels het eetpatroon te stillen. Je kunt daarbij denken aan voedsel waar ook wat te kauwen en “te beleven” is.

Krokante, krakende of juist taaie voedingsmiddelen kunnen hier een belangrijke rol spelen. Muesli, pindas, wortels, appels maar bijvoorbeeld ook een klassieker als zoethout geven dezelfde kalmerende werking als het kauwen op andere zaken.

Kauwsieraden

Je kunt overwegen om een “kauwproduct” aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van bijvoorbeeld een bijtketting of een speciale pennendop. Onze kauwproducten zijn speciaal ontworpen om op een verantwoorde manier te voldoen aan de kauwbehoefte. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en daardoor is er voor iedereen wel wat wils (kinderen kunnen vrij specifiek zijn in wat ze wel en niet leuk vinden 😉 )

Al onze producten zijn gemaakt van FDA Food Grade Siliconen en daarmee 100% veilig van jong tot oud. Daarnaast zijn al onze producten voorzien van een comfortabel draagkoord met veiligheidssluiting. Zo kan het kauwsieraad overal makkelijk meegedragen worden!

De waardering van bijtketting.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 3802 reviews.